Bojan Hadžihalilović:

Grafički dizajn i aktivizam u posljednjih 100 godina

Bojan Hadžihalilović, kreativni direktor Fabrike na događaju Play Media Day 03 provešće nas kroz mali vremeplov aktivizma u grafičkom dizajnu. Analiziraće ikone koje su obilježile prošli vijek, ali i napraviti istorijski pregled vizuelnih ikona grafičkog dizajna u socijalno – političkoj propagandi u posljednjih 100 godina.

Kako dizajner može razmišljati o vremenu u kojem živi, naučiti kako ne biti zloupotrebljen, kako razlikovati dobro od lošeg, istražiti kako ispoljiti svoju kreativnost kada nemaš naručioca, nego samo svoju ličnu potrebu da progovoriš iz sveg glasa?! Ukratko, zapitati se: Kako biti dizajner u ova izazovna vremena?!

Prije 20 godina Bojan Hadžihalilović bio je jedan od osnivača Design Studio TRIO Sarajevo. U početku je Studio bio uključen u snimke, novinske časopise, pozorišta i filmske plakate, dizajn knjiga. Nakon rata, Grupa je osnovala Agenciju Fabrika – Sarajevo koja se bavila dizajnom, računarskim grafikama, TV animacijama, proizvodnjom TV spotova i marketinškim komunikacijama. Radovi Trio grupe i Agencije Fabrika, objavljeni su u sljedećim časopisima: Graphis, Print, How, Step News, Newsweek, The Face, Creative Review, Art Press, “Print”, “Flash Art”, kao i u publikacijama “Anatomija dizajna”, “Inovativne promocije na poslu”, “Dizajn nestanka”, “Grafička agitacija II”, Zlo ne živi ovde, “Politički posteri u centralnoj i istočnoj Evropi 45-95”, “Bound les Borders”.

Bojan Hadžihalilović, predaje vizuelnu komunikaciju i rukovodilac je Odsjeka za grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.