Nika Ilčić

Nika Ilčić

Nika Ilčić

Digital influenserka @nikailcic | Hrvatska

Nika Ilčić je Youtuberka iz Hrvatske, koju je Večernji list svrstao u 100 najmoćnijih žena u Hrvatskoj.
Lično više voli da je se percipira kao nekoga ko širi pozitivu i zabavlja ljude nego kao nekoga ko ima uticaj na okolinu, no kako bilo na društvenim mrežama je prati preko 400 000 ljudi i ima veliku odgovornost radi toga, zato i svoj uticaj volim koristiti tako da u eter puštam i korisne i pametne stvari koje iskombinuje sa stručnim i pametnijim ljudima od sebe.
Kaže da je cijela priča počela prije 4,5 godina kao obična dječja dosada, davno je postojala društvena mreža ask.fm gdje su djeca mogli anonimno postavljati pitanja, a ona je odgovarala. Već tada je uspjela doći do tada respektabilnih 15 000 folovera koji su ih (nju i njene današnje kolege YouTubere) počeli nagovarati da otvorimo svoje YT kanale. Naravno da smo ih poslušali i hvala im na tome. Od samog početka imala je podršku roditelja i porodice, a najviše joj je u svemu pomogla mama koja je, kako kaže i danas njen glas razuma.
Iako je tek nedavno napunila 18 godina, prošle godine je napisala i izdala knjigu Planet Nika kojoj je prvi tiraž bio rasprodan u prvom danu tako da su prvi dan prodaje išli naručiti drugo izdanje. Jako je ponosna na to i kaže da najveća zahvala za taj projekt ide Nevenu Kepeskom i Velimiru Grgiću koji su znali, vjerovali i uspjeli ono što je malo kome uspjelo. Osim što su dokazali da djeca žele čitati, dokazali su da klasični marketinški kanali više nisu prioritet krajnjim korisnicima i dali novi značaj influenser marketingu koji svakim danom zauzima sve veći dio marketinškog kolača.