Craig Black

Craig Black

Craig Black

Creative Director | Creative Inverclyde, Škotska

Craig Black je škotski nezavisni dizajner, koji se bavi kaligrafijom i tipografijom.
Nakon što je proveo prvih nekoliko godina svoje karijere u vodećim dizajnerskim agencijama u Londonu, stekavši neprocjenjivo iskustvo u različitim oblicima dizajna, trenutno vodi vlastiti dizajnerski studio u Gourocku u Škotskoj.
Poznat je po svojim inovativnim tipografskim ilustracijama, vizuelnim identitetima, ambalažama, muralima, instalacijama i još mnogo toga. Njegova snaga leži u sposobnosti da prelazi sa discipline na disciplinu bez ograničenja određenog personalnim stilom. Ova svestranost mu je pružila priliku da radi na različitim projektima u saradnji sa lokalnim i internacionalnim klijentima iz svih poslovnih sfera.
Tipografija i slova su samo polazna tačka njegovog rada. Odlično se snalazi u svim vrstama posla i jednako se raduje poslovima u kojima ima određena ograničenja i onima u kojima mu je dopuštena potpuna kreativna sloboda. Vjeruje u stvaranje zanimljivih, modernih i preciznih vizuala, istovremeno zadržavjaući originalnost u svom radu.
Njegov rad se proslavio i postao svjetski poznat objavljivanjem u magazinu Computer Arts, pored redovnih objavljivanja u online medijima. Njegovi radovi su bili izloženi širom svijeta od Londona i Barselone, do Australije i Dubaija.
Poznat je i po svojim govorima u kojima je svoju inspirativnu priču dijelio na konferencijama i kreativnim događajima širom planete. Suosnivač je i kreativni direktor kompanije Creative Incerclyde – društvenog preduzeća, koje ima za cilj postavljanje kreativnog sektora, kao jezgra pozitivnih društvenih promjena u Škotskoj.