Dženeta Schitton

Dženeta Schitton

Dženeta Schitton

Influencers Marketing Specialist | Founder of glowhunters.com, Austrija

Dženeta Schitton je rođena u Sarajevu, a trenutno živi u Beču.
Ona je magistrica prava i menadžmenta, te lifestyle blogerka, koja se nakon upoznavanja fenomena društvenih mreža, počela baviti istraživanjem influensers marketinga i njegovih pravnih, društvenih i marketinških aspekata.
Na osnovu praktičnih eksperimenata na društvenim mrežama, gdje je provjerila kako funkcioniše kupovina pratilaca, kojim metodama se “wannabe” influenseri služe da pridobiju kompanije za saradnje, te koji su negativni efekti takve prakse, razvila je sistem marketinških i pravnih analiza.
Za slovenački pravni časopis “Pravna praksa” je analizirala slovenačko i evropsko zakonodavstvo, kada se radi o influensers marketingu i oglašavanju na društvenim mrežama, a marketinške analize redovno objavljuje i za slovenački “Marketing Magazin”.
U prošloj godini je o ovim temama govorila na konferenciji Diggit u Ljubljani, te bila dio okruglog stola slovenačke oglašavačke zbornice u vezi sa pitanjima regulacije i društvenog uticaja influensers marketinga.
Na području Balkana, kolumne na temu društvenog fenomena influensera, objavljuje za hrvatski portal “Buro 247”, kao i na vlastitom blogu www.glowhunters.com.
Zalaže se za promociju transparentnosti influensers marketinga, influensera-blogera, koji stvaraju dodatnu vrijednost, te važnosti ličnog brendinga kako za influensere, tako i mlade profesionalce u svim poslovnim djelatnostima.