Ekrem Dupanović

Ekrem Dupanović

Ekrem Dupanović

Izdavač i glavni urednik | Media Marketing, Art&Business i Woman.Comm, Bosna i Hercegovina

Ekrem Dupanović (69) je izdavač i glavni urednik portala Media Marketing, Art&Business i Woman.Comm.
Počeo je raditi u reklamnoj industriji prije 49 godina. Prvih 15 godina radio je u ekonomsko-propagandnom programu Radio-Sarajeva (1970-1985), a zatim prelazi u marketing agenciju OSSA u kojoj je pet godina vodio tim za sportski marketing. Godine 1990. imenovan je za direktora jugoslovensko-švicarske marketing agencije IMS/STUDIO 6 Yugoslavia koju su zajedničkim ulaganjem osnovali agencija OSSA i IMS/Studio 6 Lausanne.
Radio je na sponzorskim projektima velikih međunarodnih događaja, kao što su Zimske Olimpijske Igre Sarajevo 1984, finale Svjetskog kupa u alpskom skijanju Sarajevo 1987, Evropsko prvenstvo u Atletici Split 1990 na kojem je dvije godine bio direktor marketinga, Svjetsko prvenstvo u smučarskim letovima Planica 1994 i drugi.
Godine 1990. pokrenuo je Business Magazine, glavni medij poslovne zajednice Jugoslavije i organizovao prvi izbor za Menadžera godine Jugoslavije.
Po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini osniva svoju agenciju Futura Media sa sjedištem u Sarajevu. Godine 2003. počinje uređivati i izdavati magazin Media Marketing, a 2011. i portal Media Marketing, danas najrelevantniji medij komunikacijske industrije Adriatic regije. Iste 2003. pokreće i No Limit Sarajevo Advertising Festival, nacionalni festival oglašivačke industrije Bosne i Hercegovine. Godine 2016. pokreće portal Art&Business posvećen sponzorstvu u kulturi i umjetnosti, a 2017. godine počinje sa objavljivanjem portala Woman.Comm posvećenog ženama u komunikacijskoj industriji.
Od 2018. godine, zajedno sa svojom kćerkom Asjom, izdaje knjigu The Best of Adriatic Advertising u kojoj su predstavljene sve kampanje koje su osvojile nagrade na nacionalnim i regionalnim festivalima u Adriatic regiji. Drugo izdanje knjige objavljeno u mart 2019. godine na 420 strana predstavlja 146 kampanja. Knjiga je na bosanskom i engleskom jeziku i predstavlja svjedočanstvo o regionalnoj kreativnosti u jednoj godini.
Vrlo je posvećen mladim ljudima i nastoji im pružiti podršku u realizaciji uspješnih karijera. Prvenstveno njima namijenjena je knjiga “Hotel Jugoslavija – o advertisingu kada je to bio gospodski posao”, koju je izdao početkom 2018. Jedan od značajnijih projekata Media Marketinga je The Young Leaders of Tomorrow, a portala Art&Business – The Friends of Young Artists.

 

Opis panela na Play Media Day 04:

Trendovi u agencijskom i biznis svijetu

Trendovi iz svijeta dolaze u našu regiju kasneći u prosjeku dvije godine. To i nije loše, ako znamo da dobar dio trendova ne preživi toliko vremena. U panel diskusiji ćemo pokušati odgovoriti na nekoliko pitanja. Koliko mi iz Adriatic regije doprinosimo stvaranju novih trendova, a koliko se oslanjamo na trendove koji nam dolaze iz svijeta? Da li je sve ono što je hit u svijetu, primjenjivo kod nas? Koja su to tri trenda, koja su danas aktuelna kod nas? Koliko je znanje sa kojim raspolažemo dovoljno, da bismo se upustili u osvajanje svjetskih trendova?