Eva Zahrawi Ruiz

Eva Zahrawi Ruiz

Eva Zahrawi Ruiz

Brand i marketing direktorica, izvršna trenerica, inspirativna govornica | Holandija

Eva je diplomirala 1996. godine u oblasti informatike, oglašavanja i odnosa s javnošću na San Pablo CEU univerzitetu u Valensiji, Španija. Preselila se u Amsterdam 2000. godine da bi se pridružila Cirque du Soleil u sektoru za marketing / korporativne veze, upravljajući sponzorstvima za evropske turneje. Nakon toga je postala akaunt direktorica u Wunderman-u radeći na međunarodnim projektima za implementaciju brendova kao što su Land Rover i Jaguar. Zatim je prešla u Vodafone gdje je skoro 5 godina bila direktorica brenda za Holandiju. Godine 2018. Eva je radila sa Bol.com, najvećim maloprodajnim lancem u Holandiji. Kao direktorica marketinga, bila je odgovorna za korporativne komunikacije, inovacije, CRM, brend, marketinške komunikacije, kao i interne komunikacije kako bi se brend doveo do sljedeće faze.
Eva je zatim upisala Izvršni program na THNK-u, Školi kreativnog liderstva, gdje je diplomirala 2013. godine. Članica je odbora ADCN-a i Fondacije Vodafone Holandija.
Sa druge strane, Eva je posvećena pružanju podrške preduzećima i pojedincima. Njena ambicija je da ima dobar uticaj na poslovanje: interno transformisati korporativnu kulturu, graditi veoma jake timove i podučavati pojedince koji će biti spremni da se suoče sa bilo kakvim izazovom i da budu podstaknuti da napreduju. Evin rad je priznat na nacionalnom i međunarodnom nivou sa sljedećim nagradama: Ciclope, Cannes Lions, RAB, Grand Prix Content Marketing, Best of Social Media, ADCN Lampen, Lovie Awards, Euro Excellence Awards, SAN, International Excellence Awards, AMMA, Epica i Eurobest.

 

Opis predavanja na Play Media Day 04:

Transformisanje brendova iznutra

Sve kompanije imaju svoju priču. Ambiciju, ideju, svrhu, posebnu poruku o brendu, međutim, često tu priču čujemo samo iz ugla korporacije i samo ono što oni vjeruju da bi publika trebala čuti o njima. Ovo bi trebalo da se promijeni. Eva će podijeliti svoju ličnu priču i put transformacije branda iznutra. Raditi na nečemu što daje višu vrijednost, što rješava probleme i što pomaže nekome, trebalo bi da bude osnovni cilj i ono što se nudi. I tek onda možemo pričati i kako to zapravo vodi i do boljih poslovnih rezultata.