Mersiha Drinjaković

Mersiha Drinjaković

Mersiha Drinjaković

Journalist, Executive Editor | Gracija, Bosnia and Herzegovina

Mersiha Drinjaković je novinarka i izvršna urednica u magazinu „Gracija“. Završila je studij novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a tokom rada prošla je kroz različite doedukacije u SAD-u, Maleziji, Njemačkoj i Francuskoj.
Novinarstvom se bavi 20 godina. Iza nje su prvi novinarski koraci na nekadašnjem radiju “Zid”, brojne priče objavljivane u dnevnim novinama, a proteklih 15 godina radi u magazinu “Gracija”. Pisanje o različitim temama, pitanjima ravnopravnosti, pravima djece, žena, manjina – ukratko društveno-angažovanim oblastima, dio su njenog svakodnevnog posla.
Dobitnica je Specijalnog priznanja UNICEF-a, za novinarski doprinos informisanju, zaštiti i promociji prava djeteta u Bosni i Hercegovini za 2015. te dobitnica novinarske nagrade UN Women 2017 – za najbolji tekst na temu rodno zasnovanog nasilja u kategoriji printanih medija.
U 2017. godini, uručena joj je i zahvalnica Helsinškog odbora BiH na Konkursu za najbolju medijsku priču/reportažu koja promoviše LGBT prava i kulturu. Mersiha je rođena u Foči 1978.godine, a živi i radi u Sarajevu.